Meidän tarina

Me kaikki suomalaiset tiedämme, että mustikat ovat mitä terveellisintä superfoodia. Metsämme ovat pullollaan ilmaisia mustikoita kaikkien nautittavaksi ja niistä kannattaa haalia itselleen vastustuskykyä koko vuoden tarpeiksi. Siinä missä mustikat ovat elimistölle terveellisiä, myös tieteellinen tietämys vanhemmuuden valintojen taustalla tekee hyvää ja auttaa vanhempaa voimaan hyvin. Tieto on kuitenkin hajallaan, kuten mustikat ympäri metsiä. Eri tieteenalat tutkivat vanhemmuutta ja sen ilmiöitä eri tavoin ja eri näkökulmista, ja tutkittu tieto päätyy erilaisiin tutkimusartikkeleihin ja vanhemmuusoppaisiin. Miten vanhemmat saavat haalituksi tietoa omiin tarpeisiinsa?

Mustikoiden poimiminen on hidasta puuhaa puhumattakaan siitä, miten sotkuista niiden valmistaminen ja syöminen on. Samalla tavoin tiedon hankkiminen saattaa osoittautua aikaa vieväksi haasteeksi. Ajan löytäminen kirjastoreissuun tai vanhemmuustiedon haku netistä voi lapsiperheessä olla vaivalloista. Sitten pitäisi vielä taikoa aikaa valtavan tietomäärän hahmottamiseen ja lukemiseen. Kuka auttaisi löytämään juuri sen itseä auttavan tiedon?

Kaikilla meillä vanhemmilla on mahdollisuus päättää, lähteäkö poimimaan mustikoita metsästä vai turvautuako elintarviketeollisuuden tuotteisiin ja hankkia mustikoita kaupan hyllyiltä monessa eri muodossa. Voimme myös valita kuhunkin hetkeen sopivan tavan nauttia mustikat: tuoreina sammalmättäällä, jäisinä pakastepussista, hillona lettujen päällä tai vaikkapa mustikkapiirakan muodossa. Entäpä jos mustikat eivät olekaan teidän perheenne lempparimarjoja, vaan pikemminkin mansikat. Ehkä ette pidä marjoista ollenkaan, koska teillä tykätään hedelmistä. Olipa niin tai näin, kaikki tämä on verrattavissa oppimiseen ja tiedonhankintaan. Me JAM:ssa tarjoamme vanhemmalle edellytykset arvioida, mihin tietoon haluaa luottaa ja vanhempi päättää, miten soveltaa tätä omassa perhe-elämässään. Tällä tavoin me tuomme helpotusta tiedon keruuseen ja sen hyödyntämiseen.

Tukeaksemme vanhempia me käärimme hihat ja ryhdyimme kokkauspuuhiin. Erilaisten reseptikokeilujen tiimoilta tulimme loihtineeksi herkun, joka koostuu juuri niistä ainesosista ja juuri sellaisesta tiedosta, jota vanhempi tarvitsee.

Saammeko siis esitellä vanhemmuussovelluksen nimeltä Spoonful of Awesome Parenting!

Se on innovatiivinen tapa yhdistää tieteellinen tieto, muiden vanhempien kokemukset ja pienenpieni kysymys, joka auttaa soveltamaan päivän tietopalan omaan elämään. Mustikanpoimintatermein ilmaistuna: olemme tehneet useita retkiä mustikkametsään, poimineet sieltä ämpärit täyteen terveellisiä marjoja, keitelleet niistä hilloja ja tallentaneet purkkeihin mustikan arvokkaat ravintoaineet. Olemme kahlanneet läpi valtavan määrän vanhemmuuteen liittyviä tieteellisiä tutkimuksia, selvityksiä ja vanhemmuusoppaita, popularisoineet tätä tietoa ja jaotelleet sen sopiviksi päivän lusikallisiksi. Sokerina hillopurkin pohjalla ovat sovelluksen kuvat ja vertaisvanhempien kokemukset, jotka niin ikään pitävät sisällään vanhemmuusviisauksia ja oppimista tukevia huumorinkukkasia.

Me JAM:n perustajat, Piritta ja Maria, kohtasimme keskellä hektisintä lapsiperhearkea. Olemme kummatkin kolmen lapsen äitejä. Kaiken härdellinkin keskellä meistä tuntui, että vanhemmuus tuo iloa ja merkitystä elämään. Keskustelut leikkipuiston laidalla syvenivät ja heräsimme kysymään, miksi nykypäivän vanhemmuudesta on tullut turboahdettua suorittamista ja miksi vanhemmille tarjottava tuki on niin ongelmakeskeistä, eikä onnistumiskeskeistä. Miksi vanhempia syytetään ratkaisuistaan sen sijaan, että heitä tuettaisiin, olivatpa sitten päättäneet käyttää kesto- tai kertisvaippoja, tai päättäneet antaa lapsille kaksi tuntia päivittäistä ruutuaikaa yhden sijaan. Psykologina ja opettajana me lähdimme ratkaisemaan tätä ongelmaa ja kehitimme menetelmän, josta vanhempi voi ihan oikeasti hyötyä. Sovelluksen käyttäminen antaa 0-18 vuotiaan lapsen vanhemmalle psyykkisiä työvälineitä olla vanhempi, viihtyä vanhemmuuden roolissa, oppia juuri itselleen olennaisia vanhemmuustaitoja ja ennen muuta nauraa. Sillä nauru, ilo, keveys ja leikillisyys edistävät oppimista tehokkaammin kuin mikään muu. (Tutkimusten mukaan nauraminen myös nostaa ihmisen vasta-ainetasoja ja parantaa vastustuskykyä). Lokakuussa 2019 perustimme JAM Training Oy:n, jonka pääasiallisena tehtävänä on tuoda innovatiivinen mobiilisovellus Spoonful of Awesome Parenting myyntiin vanhempien saataville.

JAM Training Oy

Yritys on perustettu 2019

Kotipaikkana Helsinki

Piritta

Toimitusjohtaja, perustaja

Psykologi, Diplomi-insinööri

piritta@jamtraining.fi

Maria

Sisältöjohtaja, perustaja

Opettaja, Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen maisteri

maria@jamtraining.fi

Graafinen suunnittelu ja kuvitukset: Tanja Kallio / Muotografia, muotografia.fi/